Om Projekt-L4

I Katrineholm skall vi bygga ett nytt barnbibliotek. Om inte från grunden så nästan i alla fall. Redan idag har vi ett bra barnbibliotek med väl fungerande verksamhet. Men nu har vi möjligheten att bygga om och vi vill att det skall bli något alldeles extra som vi skall kunna erbjuda katrineholmarna. Huset sätter en del fysiska ramar men i övrigt försöker vi tänka fritt utifrån ett nolläge. Att det är tomma ytor vi tar oss an. Allt som allt är det ca: 350 kvm som finns till förfogande. Då vi samtidigt skall bygga om/fräscha upp bibliotekets vuxendel, kan det bli tal om mer yta för barnbiblioteket.

I februari 2011 skall det vara klart, men egentligen påbörjades arbetet med de första trevande idéerna redan våren 2008, då vi försökte formulera hur framtidens barn- och ungdomsbibliotek/kultur skulle vara i Katrineholm. Ett nytt barnbibliotek är en gren i det stora hela. Projektet fick namnet L4 Lär (genom) Lek-(fullhet) (med) Lust (till) Liv eftersom de mesta av bibliotekets verksamhet handlar om lärande i en eller annan form. Individuellt och samhälleligt, spontan eller strukturerat, medvetet och omedvetet. Grunderna för barnbiblioteksverksamheten, att på olika sätt och med varierande media och kanaler, arbeta med språk och språkutveckling finns naturligtvis kvar, men genom att låta scenografi, konst, teknik och media samspela, vill vi skapa helt nya miljöer som kan stödja våra grundläggande mål. Vi vill skapa ett flödande barnbibliotek för alla sinnen.

 Vi har en idé att bloggen skall fungera som plats för kollektiv idégenerering. För det första kommer vi på olika sätt att föra samtal med de som skall använda biblioteket. Men därutöver finns det många människor runt om i landet, inte minst barnbibliotekarier, som har mängder med goda idéer som vi skulle vilja kom till användning för oss (och er) när vi (ni) planerar. I vanliga fall sitter man inom hank och stör och en liten grupp hänger sig åt sitt projekt. Visst, det behöver vara så också, men därutöver finns det ingen anledning som vi ser det att gömma sitt projekt. Eftersom vi hyllar principen ”Open up, make friends and get it done”, så vill vi också i detta projekt leva efter den principen. Spelidé skulle man kalla det om det vore fotboll, ishockey eller annat lagspel. Projekt enligt 2.0-principen om man så vill. Nu när det finns teknologi för att kunna göra det så är det bara att göra.

Svar

  1. […] Arbetet med att planera och utveckla barnavdelningen görs i projektform och kallas L4 – Lär (genom) Lek – (fullhet) (med) Lust (till) […]

  2. […] Under en förmiddag i slutet av maj fick Garaget besök av Lars Nellde, bibliotekschef i Katrineholm. Han fick bland annat prova Bokbläddraren och berättade mer om deras projekt L4. […]


Lämna en kommentar